Több botlás már nem fér bele!

Bár még sokan az esti Európa Liga meccsek fogadásain gondolkodnak, én már előre tekintek a hétvége általam izgalmasnak tartott mérkőzéseire. A pénteki napon két alkalommal is lengyel földre tévedek, ugyanis két számomra érdekes összecsapást rendeznek az Ekstraklasa-ban a hétvégi forduló nyitányaként. Ezek közül elsőként a Piast Gliwice - Pogon Szczecin meccsről írok pár gondolatot.

Talán nem túlzok, amikor azt írom, hogy a Piast csapatánál már nem csupán ég, hanem lassan lángol az a bizonyos ház. A hazaiak az idei szezon során abszolút meglepetés csapatnak számítanak a lengyel első osztály mezőnyében. A tavalyi pontvadászatban mindössze 10. helyen célba érő Gliwice-iek idén szárnyra kaptak és ősszel valami félelmetes előnyre tettek szert a bajnokságban. Ha jól emlékszem október-november körül 10-12 pontnyi távolságból nézte a hátukat a Nikolicsot soraiban tudó Legia Warszawa! Aztán december elején úgy tűnik kidurrant a lufi. A Gornik Zarbze elleni 5-2-es csúfos vereség komoly nyomot hagyhatott a listavezető csapat lelkében, mivel az azóta eltelt 4 fordulóban csupán egy győzelmet tudtak felmutatni, s mindemellett háromszor "ikszeltek".

Ugyebár a lengyel bajnokság múlt héten vette kezdetét, s a Piast idegenben kezdett a Leczna vendégeként, ahol egy 0-0-ra futotta erejükből. Most hazai pályán itt az alkalom javítani. Egyre nehezedik a nyomás a srácokon, mivel a Legia úgy tűnik továbbra is jó formában van - elsősorban Niko-nak köszönhetően -, mindössze 3 pontra vannak csupán lemaradva az 1. helytől. A Piast-nak egyszerűen nem fér bele több pontvesztés...hatalmas a tét, ugyanis 2012-ben feljutó kiscsapatnál még sosem ünnepelhettek nagyobb sikert a szurkolók. A klub történetének legnagyobb eredménye két Lengyel kupa döntő 1978-ban és 1983-ban, amit mindkétszer elveszítettek. Bajnoki címről a mostani idényig talán még a legvérmesebb szimpatizánsaik sem álmodtak!

Nehezíti a hazaiak dolgát, hogy az utóbbi fordulók alapján a lengyel bajnokság legjobb formában lévő csapata lesz a vendég, nevezetesen a Pogon Szczecin. A tabella negyedik helyén álló együttes pont fordított formát produkál mint a Piast. Náluk ősszel akadozott a gépezet, aztán decembertől kezdve komoly győzelmi szériában menetelnek előre. A hétvégén már mutatkoztak előjelei az esetleg pontvesztésnek, ugyanis a vendég, nem túl acélos Korona Kielce gárdája az első 20 percben már 2 gólos előnyre tett szert, amit végül sikerült elszórakozniuk, és Gyurcsó Ádám szép bemutatkozásának köszönhetőn 3-2-re végül a Pogon otthon tartotta mindhárom pontot. 

Mindent összevetve én azt mondom, hogy a két csapat közül a Piast-nak élet-halál küzdelem lesz a pénteki. Nem pont hazai publikum előtt akarják a megmaradt kicsi előnyüket elherdálni. Ráadásul a téli szünetet követő első hazai meccsük lesz, ami extra motivációt is jelenthet. A Pogon pontvesztése mellett pedig a "minden sorozat megszakad egyszer"-elv és a legutóbbi Kielce elleni intő jelek szólnak. Nem tartom valószínűnek, hogy a listavezető otthonát 3 ponttal hagyják el, megszerezve ezzel zsinórban hatodik győzelmüket. Azoknak, akik inkább a kevésbé rizikós tippeket kedvelik, a "Piast vagy döntetlen" opciót ajánlom (1,35). Én viszont picit magasabb szorzóért a " Piast draw no bet" fogadástípust játszom meg.

Tipp:

Piast Gliwice - Pogon Szczecin (Piast DNB) @1,57 (bet365) (7/10) 0-0