Holland Darts Masters: A zárónapnak nézünk elébe!

Vasárnap délután a nyolcaddöntőkkel folytatódnak a Holland Darts Masters keretében rendezett verseny mérkőzései. A hétvégi torna alatt eddig Gary Anderson kiesésén kívül nagy meglepetések nem születtek, bár akik "ismerik" már a skótot, azok talán ezen sem lepődtek meg nagyon. A délutáni meccsek után, az esti szakaszban a legjobb 8 mezőnyétől követhetjük kedvenceinket egészen a 22:00 magasságában kezdődő döntőig! Ne hagyjátok ki!

Spártai küzdelemre számítunk

Kisebb meglepetéssel ér fel, hogy a legjobb 16 között ott találjuk a PDC mezőnyének talán egyik legszimpatikusabb alakját, a dél-afrikai Devon Petersen-t (2,10), vagy másnéven a "Spartan"-t! A felettébb vidám, táncos "walk on"-jairól elhíresült player tegnap a belga Kim Huybrechts-et búcsúztatta szép játékkal. Ha objektíven nézzük, a győzelméhez kellett Huybrechts gyenge formája is, viszont a 90 feletti átlaga, 3 darab 180-a és a 43%-os kiszálló-pontossága egyáltalán nem rossz tőle! Ellenfele ezúttal a rutinos Mervyn King lesz (1,66), aki Gary Anderson-t küldte haza este. Az angol jó teljesítményt produkált, 100 feletti átlaga mellett, 4 180 és 46%-os checkout-ozás jellemezte játékát! Kérdés, vajon ezt a formát át tudja-e menteni a mai napra? Hajlamos napi szinten óriási változásokra teljesítmény terén. Mindenesetre véleményünk szerint a legjobb 8 között nagy az esély, hogy vele találkozunk este. Ezért tűnik kecsegtetőnek esetében a +1,5-ös handikep szorzója is (1,40).  Viszont Petersen nem fogja olcsón adni a bőrét, s mi számolunk tőle a tömeggel, ami pénteken és tegnap is jött neki! Úgy gondoljuk, hogy a 180-akra adott 1,5-ös határ vállalható esetében overre (1,53).

Itt véget ér a verseny, Justin!

Szegény Justi Pipe-ra (8,00) hárult a feladat, hogy kezdjen valamit Michael van Gerwen-nel (1,083). Na ő pont az az ember, aki tökéletes "előétel" a vasárnapi ebédhez MVG-nek. Az angol lassú, komótos stílusa ugyan jelenthet némi veszélyt "Mighty Mike" tempójára, de láttuk már őket nem egyszer egymás ellen játszani, s minden esetben a holland nyert, többnyire jelentős különbséggel. Ugyan a tegnapi napon Gerwen magához képest fél gőzzel darálta be a skót John Henderson-t, és Pipe egész jó mutatókat hozott a walesi Jamie Lewis ellen, viszont mi azt mondjuk gyors ütközetre lehet itt számítani. Ezért a legek terén a 8,5 under elgondolkodtató opció lehet erre a mérkőzésre (1,72). Óvatos tippként ajánljuk, de meglepődnénk, ha Pipe nyerne 3 leget. Minden MVG nagylelkűségén múlik szerintünk. A holland győzelme ugye nem is kérdéses, viszont mint tudjuk, a kimeneteles szorzóiban ritkán van érték.

Kijut még vasárnapra a varázslatból?

Úgy véljük sokak örömére még vasárnap is láthatjuk a képernyő előtt az ausztrál darts ikonikus alakját, Simon Whitlock-ot (2,25). Az utóbbi években vakvágányra kerülő klasszis tegnap mintha régi formáját idézte volna, és végre ismét sikerült egy komolyabban jegyzett játékos ellen győzelmet aratnia. Ian White volt az áldozat. A "Wizard" becenévre hallgató ausztrál 100 feletti átlaga mellett vállalt 4 db 180-at és emellett 50%-os checkout-pontosságot produkált! Ez határozottan nem rossz, bár fénykorában ez átlagos volt nála. A mai napon menetelését a holland Jelle Klaasen (1,57) állíthatja meg, aki este az angol Kevin Painter-t küldte pihenőre. (6-4).

Az utóbbi időben az vehető észre, hogy a gépies darts-ot bemutató, lendületesebb fiatalabb korosztály rendre borsot tör az idősebbek orra alá. Nos a Klaasen-Whitlock páros pont ide tartozik. Klaasen történjen akármi, a maga tempójában rendíthetetlenül szórja a nyilakat, aztán vagy sikerül bedarálni a másikat, vagy nem. Whitlock úgy érzem még (már?) nincs olyan formában, hogy ezzel a lendületettel felvegye a versenyt. White komótos stílusa feküdt neki tegnap, de most egy heves, gyors játékot bemutató jó player vár rá, aki ráadásul hazai közönség előtt lép színpadra! Ha szívünk szimpátia terén Whitlock felé is húz, szerintünk ma Klaasen jut a legjobb 8 közé.